Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

pozycjonowanie w toruniu pozycjonowanie stron i sklepów skuteczne pozycjonowanie
Wyprzedzanie konkurencji dzięki profesjonalnemu pozycjonowaniu stron
Kwiecień 24, 2017
kancelaria adwokacka bydgoszcz prawnik usługi adwokat kancelaria
Pomoc adwokata – nowe i stare długi
Kwiecień 28, 2017

Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

Zakręcarki dla branży spożywczej

W sektorze spożywczym szczególnie ważne jest ścisłe zamykanie opakowań z produktem. Po pierwsze – wyrób nie uchodzi z pojemnika, m. in. w czasie załadunku. Po drugie – o wiele dłużej zatrzymuje przyciągający smak i zapach, co dla Kupujących jest naprawdę priorytetowe, kiedy „przeczesują” regały z bogactwem artykułów (niekiedy kilkunastu rozmaitych marek). I po trzecie – można go niewątpliwie dozować tak, by ogólnie rzecz ujmując nie było go ani zbyt wiele ani zbyt mało. Innymi słowy zakręcarki, bo takim wyrażeniem nazywa się maszyny zamykające, na przykład słoje oraz butelki, obowiązkowo muszą wypełniać niezwykle dużo wielorakich kryteriów, aby były zaakceptowane do masowego generowania produktów. W ostatnich czasach jeszcze bardziej uwypuklono pakowanie przetworów wyjątkowo czułych, np. mleka oraz wykreowano maszyny Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich zadaniem jest profesjonalne zakręcanie butelek PET z kilkudniowymi nektarami, produktami mlecznymi oraz wodą niegazowaną.

Jeżeli mamy na uwadze maszyny zakręcające artykuły w rozmaitych pojemnikach, to możemy wyróżnić:

Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku możemy wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół własnej osi, z kilkoma głowicami w jednej linii, jednogłowicową lub wieżę zamykającą. Tego wariantu zamykarki działają bez zarzutu nie tylko w sektorze żywnościowym, lecz także sektorze drogeryjnym, spirytusowym oraz lekowym.

Zakręcarkę słoików – tu głowica zamykarki jest dokładnie dopasowana na potrzeby tradycyjnych nakrywek słoików. Najpierw maszyna odsysa nadmiar powietrza, a później zamyka je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do owalnych puszek – znakomicie się sprawdzają przy zamykaniu owalnych puszek, jakie zostały stworzone, np. z cynku.

Jeśli planujemy przystosować konkretną głowicę, wtedy powinniśmy mieć na uwadze zwłaszcza surowiec, z którego stworzone jest opakowanie. Dzięki temu artykuł będzie w perfekcyjnej dawce umieszczony w plastikowej butelce lub metalowej puszce. Zamykarki bezobsługowe mają bardzo odporną konstrukcję, jaka daje ludziom bezpieczeństwo. Sporadycznie ulegają uszkodzeniom, jeśli są właściwie użytkowane i oczyszczane. Zakręcarki to urządzenia, których forma wciąż „się rozwija”, bo na każdym kroku tworzone są bardziej oryginalne pojemniki o rozmiarach innych niż dotychczasowe.

Podział zakręcarek z uwagi na typ

Krótko mówiąc zakręcarki mamy możliwość poklasyfikować na te z pojedynczą głowicą, z większą ilością głowic, zamykarki frontowe i maszyny odpowiednie dla pojemników o malutkich oraz średnich objętościach. Jednogłowicowe można tymczasem zróżnicować na bezobsługowe (same ściągają zakrywkę) oraz w połowie zautomatyzowane (nakrywkę trzeba pobrać ręcznie). Zamykarki wielogłowicowe, np. rotacyjne, zawierają od 3 do 24 głowic oraz mogą działać na liniach przemysłowych o bardzo dużej produktywności, ze zbiornikami wyjątkowo delikatnymi oraz w takiej sytuacji, gdy w butelce lub słoiku produkt dotyka końca opakowania. Ostatni rodzaj jest adresowany raczej dla przemysłu lekowego oraz drogeryjnego (na potrzeby zamykania chociażby niezwykle niewielkich ilości towaru). W przypadku zakręcarek frontowych zakręcanie dokonuje się etapami – kilka bądź kilkanaście głowic za jednym razem zakręca pojemniki z wyrobem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się na potrzeby zakręcania wody mineralnej w plastikowych butelkach i wina. Jednoznacznie zamykarki są niezwykle ważnym segmentem na linii wytwórczej, mimo iż nie wymagają praktycznie jakiegokolwiek dozoru. Dzięki zakręcarkom dobrej jakości zdecydowanie podnosi się skuteczność masowego wytwarzania towarów. Zakrętarki mamy możliwość zaprojektować „od podstaw” (biorąc pod uwagę, m. in. wyrób do jakiego ma być przystosowana i sumę zakręcanych opakowań w przeciągu godziny).

Pozostałe urządzenia użytkowane w przebiegu seryjnej produkcji

Do kolejnych maszyn, przy użyciu których tworzone są pełne linie fabryczne, trzeba zaklasyfikować: maszyny do nakładania etykiet, maszyny rozlewnicze, dozownice i napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, paletyzatory, depaletyzatory, miksery oraz kartoniarki. Wszystkie wymienione urządzenia możemy wyposażyć w dodatkowe opcje, np. w aplikatory banderoli. Typowy proces produkcji wygląda następująco: wysterylizowane pojemniki natrafiają na linię przemysłową, są zliczane i układane. Maszyny nalewające zaopatrują postawione opakowania produktem, zaś zakrętarki osłaniają szyjki dobranymi nakrywkami. Niebawem pozamykane towary wchodzą, m. in. do robotów pakujących. W każdej gałęzi tok wytwarzania będzie rysował się troszkę inaczej, ponieważ jest on uzależniony od rodzaju towaru. Dlatego do balsamów do ciała są poświęcone inne typy maszyn, natomiast do uzyskiwania nalewek alkoholowych i kolejnych napojów wyskokowych – inne.

Jeśli zaabsorbował Cię wyżej wymieniony temat, wejdź w odsyłacz obok – Zakręcarka słoików – a zapewne znajdziesz to, czego obecnie poszukujesz.

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok